КОНСЕРВАТИЗМ ОБЛІКОВИХ СТАНДАРТІВ В ЧАСТИНІ ДОСЛІДЖЕНЬ ТА РОЗРОБОК ПІДПРИЄМСТВ

Автор(и)

  • В.К. Макарович

DOI:

https://doi.org/10.24144/2409-6857.2022.2(60).138-146

Анотація

Розглянуто необхідність побудови класифікації облікових систем за рівнем їх консервативності /
прогресивності. Обґрунтовано необхідність мінімізації облікового консерватизму в частині досліджень та розробок підприємств. Проаналізовано сутність безумовного облікового консерватизму на рівні суб’єктів розробки систем облікових стандартів та на рівні реалізації професійного судження бухгалтера.
Розглянуто негативні наслідки застосування безумовного облікового консерватизму в частині досліджень та розробок підприємств. Розкрито приклади застосування облікового консерватизму в частині досліджень та розробок підприємств в міжнародних та національній системі обліку. Розроблено класифікацію підходів до бухгалтерського обліку інноваційної діяльності підприємства за рівнем консервативності / прогресивності. Проаналізовано особливості реалізації консервативного підходу в частині досліджень та розробок в міжнародних (IAS/IFRS, GAAP US, GAAP UK) та національних (П(С)БО)
системах облікових стандартів. Виявлено переваги та недоліки кожної з проаналізованих систем щодо можливості надання релевантної облікової інформації в частині досліджень та розробок підприємства

Ключові слова: економіка знань, обліковий консерватизм, інноваційний капітал, дослідження та розробки

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-03

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 6. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І АУДИТ