ВПЛИВ 4-ГО ЕНЕРГОПАКЕТУ ЄС НА РОЗВИТОК ВІДНОВЛЮВАЛЬНИХ ДЖЕРЕЛ ЕНЕРГІЇ В УКРАЇНІ

Автор(и)

  • О.Г. Чумаченко

DOI:

https://doi.org/10.24144/2409-6857.2022.2(60).60-65

Анотація

У 2019 році Євросоюз прийняв Четвертий Енергопакет «Чиста енергія для усіх європейців» («Clean energy for all Europeans package»). Він складається із восьми документів, які зобов’язують країни – члени ЄС провести модернізацію внутрішніх та загальноєвропейських ринків електроенергії для того щоб стимулювати подальший розвиток ВДЕ. Їх реалізація створить умови для збільшення долі «зеленої» енергетики у загальному електроенергетичному балансі в країнах Євросоюзу.
Створення цього Енергопакету є важливим етапом реалізації Енергетичної стратегії держав
Європейського Союзу. Автори 4-го Енергопакету ставили за мету прискорення декарбонізації
промисловості країн – ЄС та перехід до «зеленої» електроенергетики, що у свою чергу стане запорукою реалізації зобов'язань Паризької угоди ЄС щодо зменшення викидів парникових газів.
Україна як повноправний учасник Європейсько енергетичної системи ENTSO-E повинна привести своє законодавство відповідно до положень нового Енергопакету. У той же час вагомою ознакою 4-го Енергопакету є те, його основні правила та правові засади не мусять копіюватися національною нормативно – правовою базою. Цей документ зобов’язує те, щоб в національній нормативно – правовій базі були схвалені принципи, що співвідносяться із вимогами ЄС у цій царині, головне щоб вони були —
затверджені й надійно забезпечували функцію

Ключові слова: Україна, Євросоюз, Четвертий Енергопакет, ENTSO-E, Відновлювальні джерела енергії

##submission.downloads##

Опубліковано

2022-11-03

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 2. ЕКОНОМІКА ТА УПРАВЛІННЯ НАЦІОНАЛЬНИМ ГОСПОДАРСТВОМ