ФОРМУВАННЯ ОБЛІКОВОЇ ПОЛІТИКИ ВИТРАТ ПІДПРИЄМСТВ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА

Автор(и)

  • Оксана Володимирівна Чумак доцент кафедри обліку, аудиту та економічного аналізу Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету, м. Харків, Україна
  • Наталія Миколаївна Пономаренко доцент кафедри обліку, аудиту та економічного аналізу Харківського інституту фінансів Київського національного торговельно-економічного університету, м. Харків, Україна

Ключові слова:

витрати, облікова політика, ресторанне господарство, собівартість, стандарти обліку, класифікація витрат.

Анотація

Запропоновано складові облікової політики витрат підприємств ресторанного господарства, ґрунтуючись на рекомендованій методологічній основі. Елементи облікової політики визначено через розкриття методичних аспектів стосовно обраних складових. Визначено класифікаційні ознаки для витрат досліджуваних підприємств, запропоновано робочий план рахунків обліку в аналітичному розрізі для управління витратами операційної діяльності підприємств ресторанного господарства, рекомендовано загальний механізм розподілу загальновиробничих витрат.

Посилання

Ghorodjansjka L.V. (2007) Nakaz pro oblikovu polityku – osnova orghanizaciji oblikovo-analitychnoji systemy na pidpryjemstvi [Order on accounting policy - the basis of organization accounting and analytical system at the enterprise] / L.V. Ghorodjansjka // Visnyk TNEU. – 2007. P. 140 –146. [in Ukrainian].

Ghurina N.V. (2015) Formuvannja oblikovoji polityky pidpryjemstva shhodo vytrat i dokhodiv [Formation of accounting policies of the company in terms of costs and revenues] / N.V. Ghurina // Biznes Inform. – #8. – P. 194 – 198. [in Ukrainian].

Desjatkina I.V. (2012) Bukhghaltersjkyj oblik i kontrolj vytrat vyrobnyctva ta obighu na pidpryjemstvakh restorannogho ghospodarstva: avtoref. dys... kand. ekon. nauk: 08.06.04 [Accounting and control of expenses of production and circulation at the enterprises of restaurant economy: author's abstract. Dis ... Cand. Econ Sciences: 08.06.04] / I.V. Desjatkina; ZhDTU. – Zh., p. 23. [in Ukrainian].

Zhytnyj P.Je. (2006) Orghanizacijno-metodologhichni zasady formuvannja oblikovoji polityky pidpryjemstva [Organizational and methodological principles of formation of enterprise accounting policy ]/ P.Je. Zhytnyj // Bukhghaltersjkyj oblik i audyt. – # 3. – p. 3 – 10. [in Ukrainian].

Krutova A.S. (2016) Orghanizacijno-metodychni aspekty vnutrishnjogho kontrolju vytrat pidpryjemstv restorannogho ghospodarstva [Organizational and methodical aspects of internal control of expenditures of restaurant enterprises] / A.S. Krutova, M.V. Levina // Biznes Inform. – #11. – p. 155 – 161. [in Ukrainian].

Metodychni rekomendaciji shhodo vprovadzhennja nacionaljnykh polozhenj (standartiv) bukhghaltersjkogho obliku u sferi ghromadsjkogho kharchuvannja i pobutovykh poslugh, gharmonizovanykh z mizhnarodnymy standartamy #157 vid 17.06.2003 roku. [Methodical recommendations for the implementation of national accounting (standards) standards in the field of catering and domestic services, harmonized with international standards №157 of 17.06.2003] [Elektronnyj resurs]. – Rezhym dostupu: http://ua-info.biz/legal/basete/ua-cmtext/index.htm. [in Ukrainian].

Metodychni rekomendaciji pro vprovadzhennja nacionaljnykh polozhenj (standartiv) bukhghaltersjkogho obliku u sferi ghromadsjkogho kharchuvannja ta pobutovykh poslugh, gharmonizovanykh z mizhnarodnymy standartamy, zatverdzheni nakazom Ministerstva ekonomiky ta z pytanj jevropejsjkoji integhraciji Ukrajiny vid 17.06.2003 r. # 157. [Methodical recommendations on the implementation of national accounting (standards) standards in the field of catering and domestic services, harmonized with international standards, approved by the order of the Ministry of Economy and European Integration of Ukraine dated 17.06.2003 No. 157.] [Elektronnyj resurs]. – Rezhym dostupu: http://uazakon. com/documents/date_7o/pg_iugfwl/index.htm.

Pravyla roboty zakladiv (pidpryjemstv) restorannogho ghospodarstva. Nakaz Ministerstva ekonomiky ta z pytanj jevropejsjkoji integhraciji Ukrajiny vid 24.07.2002 r. # 219. [Rules of work of establishments (enterprises) of restaurant industry. Order of the Ministry of Economy and European Integration of Ukraine dated July 24, 2002 No. 219.] [Elektronnyj resurs]. – Rezhym dostupu: http://zakon.rada. gov.ua/cgi-bin/laws/main.cgi?nreg=z0680-02. [in Ukrainian].

Polozhennja (standart) bukhghaltersjkogho obliku 16 «Vytraty», zatverdzhenyj nakazom Ministerstva finansiv Ukrajiny vid 31.12.1999 r. # 318 [Regulation (standard) of accounting 16 "Expenses", approved by the order of the Ministry of Finance of Ukraine of 31.12.1999 № 318]. [Elektronnyj resurs]. – Rezhym dostupu : http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/ z0751-99. [in Ukrainian].

Chumak O.V. (2016) Upravlinnja vytratamy v informacijno-analitychnij systemi pidpryjemstv restorannogho ghospodarstva: monoghrafija [Cost management in the information and analytical system of restaurants enterprises: a monograph] / O.V. Chumak, I.S. Andrjushhenko. – Kharkiv: Vydavecj Ivanchenko I.S., p. 268. [in Ukrainian].

##submission.downloads##

Опубліковано

2017-03-23

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 6. БУХГАЛТЕРСЬКИЙ ОБЛІК І АУДИТ