ТЕНДЕНЦІЇ ТА ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ АГРОПРОДОВОЛЬЧОЇ СФЕРИ В УКРАЇНІ ТА ЄВРОПІ
DOI:
https://doi.org/10.24144/2409-6857.2023.1(61).117-120Анотація
У статті розглянуто основні тенденції і особливості розвитку підприємств агропродовольчої сфери України та Європи, вплив пандемії COVID-19 на агропромислову сферу, а також план Європейського союзу на випадок надзвичайних ситуацій щодо постачання продовольства та продовольчої безпеки та Європейський механізм готовності і реагування на кризу продовольчої безпеки. Представлено варіанти подолання зростання цін на продовольство, сировину та посилення глобальної продовольчої безпеки у світлі російської війни. Основні дії на рівні Європейського союзу та держав-членів, які можна здійснити за допомогою існуючих інструментів без додаткових законодавчих змін.
Ключові слова: продовольча безпека, підприємництво, сталий розвиток, стале підприємництво, агропромисловий сектор, сільське господарство, продукти харчування, експорт.