ОСОБЛИВОСТІ ДІДЖИТАЛІЗАЦІЇ АГРАРНОЇ СФЕРИ

Автор(и)

  • О.П. Газій

DOI:

https://doi.org/10.24144/2409-6857.2024.1(63).73-78

Ключові слова:

діджиталізація аграрної сфери, цифровізація, автоматизація, цифрова трансформація агробізнесу, інноваційні процеси, агростартапи.

Анотація

У статті окреслено особливості діджиталізації аграрної сфери, узагальнено теоретико-практичні підходи до діджиталізації аграрної сфери та визначено основні етапи організації діджиталізації агропідприємств. Аграрна сфера є вагомою складовою розвитку регіональної економіки, яка забезпечує сільськогосподарською продукцією населення країни та її регіонів, а також лідирує в експорті її на зовнішні ринки. В нинішніх умовах господарювання агробізнес проходить складний процес адаптації до євроінтеграційних вимог, зокрема у становленні аграрного ринку і сучасного ведення виробництва, тому потребує комплексного системного підходу на основі застосування інноваційних технологій. Здійснено аналіз спроможності підприємств України інтегрувати цифрові технології у виробничий процес та визначено роль державної інноваційної політика у створенні сприятливого середовища для розвитку інновацій. Виявлено, що новітні технології і діджиталізація сприяють розвитку агросфери, підвищують ефективність використання ресурсів і продуктивність виробництва, покращують обслуговування та сервіс, забезпечують якісну складову сільгосппродукції, створюють відповідний імідж та престиж агропідприємств, формуючи їх конкурентоздатність і сприяючи розширенню ринку та клієнтської бази, вдосконалює логістичні процеси.
Ключові слова: діджиталізація аграрної сфери, цифровізація, автоматизація, цифрова трансформація агробізнесу, інноваційні процеси, агростартапи.

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-08

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3. РЕГІОНАЛЬНІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ