ІННОВАЦІЙНИЙ РОЗВИТОК У ПОВОЄННІЙ ВІДБУДОВІ НА МЕЗО-РІВНІ

Автор(и)

  • В.Ю. Алєксєєнко

DOI:

https://doi.org/10.24144/2409-6857.2024.1(63).59-65

Ключові слова:

інновації, інноваційний розвиток, економічний розвиток, повоєнна відбудова, регіони, smart-економіка, smart-спеціалізація.

Анотація

У статті обґрунтована роль інноваційного розвитку в повоєнній відбудові країни. Окреслено вплив війни на економіку України та необхідність її відбудови в контексті збройної агресії. Наведено зарубіжний досвід політики повоєнного відновлення на прикладі Німеччини та Ізраїлю. Підкреслено, що відбудова країни має бути спрямована на перехід від аграрно-сировинного типу до промислово-інноваційного на основі створення сучасної високотехнологічної, цифровізованої промисловості. Досліджено поточний рівень державної інноваційної політики України. Розвинуто напрямки підвищення ефективності інноваційних процесів, зокрема: комерціалізації інновацій, формування інститутів трансферу технологій і мережевих структур, створення технопарків, технополісів, бізнес-інкубаторів, кластерів. Акцентовано увагу на перспективі інноваційного розвитку на основі можливостей smart-eкономіки та smart-спеціалізації регіонів.
Ключові слова: інновації, інноваційний розвиток, економічний розвиток, повоєнна відбудова, регіони, smart-економіка, smart-спеціалізація

##submission.downloads##

Опубліковано

2024-05-08

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 3. РЕГІОНАЛЬНІ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНІ ДОСЛІДЖЕННЯ