ФУНКЦІОНУВАННЯ ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ РИНКУ БАНКІВСЬКИХ ПОСЛУГ В РАМКАХ БАНКІВСЬКОЇ СИСТЕМИ УКРАЇНИ : НОРМАТИВНО-УПРАВЛІНСЬКИЙ АСПЕКТ

Автор(и)

  • М.В. Тимчак
  • С.Ю. Король

DOI:

https://doi.org/10.24144/2409-6857.2023.1(61).161-165

Анотація

У статті проаналізовано сучасний стан функціонування ринку банківських послуг в Україні. Досліджено аспекти розвитку вітчизняного ринку банківських послуг з точки зору формування «попиту-пропозиції» на банківську діяльність. Окреслено тенденції фінансової стратифікації та диверсифікації банківської системи України. Виокремлено співвідношення функціонування банків із державною та приватною частками капіталу. Означено роль комерційних банківських установ (приватних банків) у системі національного кредитування. Визначено завдання банківських послуг в Україні. Охарактеризовано зв’язок інноваційної та банківської діяльностей у контексті розвитку останньої. Визначено роль та перспективи впровадження в Україні інформаційно-технологічних банківських послуг. Означено понятійно-категоріальний апарат дефініцій «цифрові банківські послуги» та «іновації банківської сфери». Досліджено вплив макро- та мікроекономічних факторів на формування банківсько-цифрової політики в Україні. Визначено особливості функціонування банківсько-послугової сфери України в умовах воєнного стану та повномасштабної збройної агресії РФ проти України від 24.02.2022 р. Визначено вплив чинних обмежень НБУ на формування макро- та мікроекономічної політики держави України у короткостроковому та лонгаційно-строковому аспектах.
Ключові слова : банки та банківська діяльність, банківська система, фінансово-економічна політика, інноваційна банківська діяльність, Е-банкінг.

##submission.downloads##

Опубліковано

2023-05-06

Номер

Розділ

РОЗДІЛ 5. ФІНАНСИ І БАНКІВСЬКА СПРАВА